Branko van Hulst gepromoveerd!

Geplaatst: 6. september 2016

Op 6 september 2016 heeft Branko van Hulst zijn proefschrift 'Among Others: Individual Differences in the Neurobiology of children with ADHD (Onder Anderen: Individuele Verschillen in de Neurobiologie van Kinderen met ADHD) succesvol verdedigd. Gefeliciteerd Dr. van Hulst!

Branko is inmiddels begonnen aan zijn opleiding tot psychiater in Amsterdam. Een korte samenvatting van zijn bevindingen is hieronder te lezen:

De hersenen van kinderen met ADHD zijn gemiddeld anders dan die van kinderen zonder ADHD. Sommige gebieden zijn iets kleiner; sommige gebieden zijn iets minder actief tijdens het uitvoeren van bepaalde taken. Dit weten we al langer, maar het zegt nog niet alles over ADHD. Mogelijk hebben andere kinderen met aandachtsproblemen dezelfde verschillen in hersenactivatie.

In dit onderzoek, uitgevoerd in het UMC Utrecht Hersencentrum, voerden kinderen taken uit terwijl ze in een MRI-scanner lagen. Zo kon de hersenactiviteit worden gemeten op verschillende momenten: tijdens het anticiperen van een beloning, tijdens pogingen om een impulsieve reactie te onderdrukken en tijdens het onverwacht verschijnen van een afbeelding. Kinderen met autisme én aandachtsproblemen lieten, net als de kinderen met ADHD, gemiddeld minder hersenactivatie zien dan kinderen zonder diagnose. Anders gezegd, kinderen met aandachtsproblemen hebben vergelijkbare veranderingen in hersenactivatie en hiervoor maakt het niet uit welke psychiatrische diagnose is gesteld.

Dit onderzoek laat zien dat het belangrijk is om onafhankelijk van welke diagnose gesteld is, te zoeken naar verbanden tussen hersenactivatie en individuele eigenschappen van kinderen. Op die manier zouden we gedrag beter kunnen leren begrijpen en behandeling kunnen toespitsen op de behoeften van het individuele kind. Uiteindelijk zou zo het onderzoek in de kinder- en jeugdpsychiatrie winnen aan klinische relevantie door iets minder afhankelijk te zijn van de bestaande diagnostische labels.

 

 

Nieuws van Niche

Niche in de media

Hier vind je een overzicht van nieuwsartikelen over (onderzoekers bij) NICHE:

2017

Eerder:

  • Gedrag autisten te zien in hersenen (Volkskrant 2009)

  • Ontwikkeling van de hersenen anders bij autisme (Simons Foundation, 2009, Engels)

  • Sarah Durston in bestuur van De Jonge Akademie (2009)

  • Sarah Durston krijgt Hersenstichting Trofee voor de Wetenschap (2008)

  • Een kijkje in de keuken van... Patrick de Zeeuw (U-Blad 2008)

  • Sarah Durston treedt toe tot De Jonge Akademie (2007)

  • Het verhaal van... Sarah Durston (UMC Utrecht, Engels)

  • Sarah Durston krijgt VIDI (link naar pdf, 2006)

  • Sarah Durston krijgt VENI (U-Blad 2003)

  • ADHD-er gebruikt hersenen anders (De Volkskrant, 2003)

Vacatures bij Niche

Jobs

We are looking for a post-doctoral researcher. For more information click here.

Internships

Currently we have multiple internship positions (6+ months) available for Dutch speaking master-students on MRI- and EEG-projects. Applications and general questions regarding internships can be directed to Bob Oranje (B.Oranje-2 at umcutrecht.nl).

Students interested in an internship shorter than 6 months can contact Jeanette Sopacua (J. Sopacua at umcutrecht.nl)

Bachelor-/Master Thesis

If you are interested completing your bachelor-/master thesis at NICHE, please directly contact the researcher involved in the project you are interested in. For general inquiries regarding bachelor-/master theses, please contact Bob Oranje.