Er zijn ten minste drie subtypen van ADHD

Geplaatst: 20. januari 2015

Een aantal keer per jaar brengt Elsevier een Speciale Editie uit. Dit keer was het onderwerp ‘Ons Brein’. Dr. Sarah Durston is voor deze speciale editie geïnterviewd over het onderzoek naar ADHD.

Sarah Durston verteld dat zij zich toch wel een beetje zorgen maakte toen haar oudste zoontje als baby ineens zijn hoofd heen en weer ging schudden, het is immers van veel autistische kinderen bekend dat zij soms op heel jonge leeftijd al ritueel gedrag vertonen. Het viel echter mee, haar zoontje Samuel bleek haar gewoon na te apen, ‘want ik zwaai nogal eens met mijn hoofd om mijn krullen uit mijn gezicht te zwiepen’. Als onderzoeker van neurobiologische aandoeningen als ADHD en autisme ontkomt Sarah Durston er ook niet aan of haar zoontjes van 1 en 3 jaar oud zich wel normaal ontwikkelen.

In het interview legt Sarah Durston uit dat psychiatrische aandoeningen vaak geleidelijk ontstaan. Zelfs al lijkt een probleem heel plotseling op te duiken, dan blijkt achteraf dat het gedrag van de betrokkene al langere tijd aan het veranderen was. In het brein vinden waarschijnlijk eveneens geleidelijke veranderingen plaats, die uiteindelijk kunnen leiden tot ernstige symptomen. Het zijn deze neurobiologische veranderingen waar Sarah Durston in geinteresseerd is.

Het lijkt erop dat de hersenen bij kinderen met ADHD een vertraagde ontwikkeling doormaken. Dit kan verklaren waarom bij de helft van de kinderen met ADHD de symptomen verdwijnen als ze ouder worden. Maar hoe zit het dan met de helft waarbij het niet overgaat? Mogelijk zijn hier weer andere hersensystemen bij betrokken. Sarah Durston denkt dat er ten minste drie subtypen van ADHD bestaan afhankelijk van waar het in de hersenen misgaat in de ontwikkeling. Op dit moment wordt hard gewerkt aan tests die kunnen uitwijzen of de ontwikkeling in de cortex, het cerebellum of de basale ganglia achterblijft. Uiteindelijk hoopt Sarah Durston hierdoor bij te dragen aan preciezere diagnoses en betere behandelingen voor ADHD.

Het complete interview is terug te lezen in de Speciale Editie Ons Brein (ed. 67, nr. 6) en is te bestellen op de website van Elsevier.

Nieuws van Niche

Niche in de media

Hier vind je een overzicht van nieuwsartikelen over (onderzoekers bij) NICHE:

2017

Eerder:

  • Gedrag autisten te zien in hersenen (Volkskrant 2009)

  • Ontwikkeling van de hersenen anders bij autisme (Simons Foundation, 2009, Engels)

  • Sarah Durston in bestuur van De Jonge Akademie (2009)

  • Sarah Durston krijgt Hersenstichting Trofee voor de Wetenschap (2008)

  • Een kijkje in de keuken van... Patrick de Zeeuw (U-Blad 2008)

  • Sarah Durston treedt toe tot De Jonge Akademie (2007)

  • Het verhaal van... Sarah Durston (UMC Utrecht, Engels)

  • Sarah Durston krijgt VIDI (link naar pdf, 2006)

  • Sarah Durston krijgt VENI (U-Blad 2003)

  • ADHD-er gebruikt hersenen anders (De Volkskrant, 2003)

Vacatures bij Niche

Jobs

We are looking for a post-doctoral researcher. For more information click here.

Internships

Currently we have multiple internship positions (6+ months) available for Dutch speaking master-students on MRI- and EEG-projects. Applications and general questions regarding internships can be directed to Bob Oranje (B.Oranje-2 at umcutrecht.nl).

Students interested in an internship shorter than 6 months can contact Jeanette Sopacua (J. Sopacua at umcutrecht.nl)

Bachelor-/Master Thesis

If you are interested completing your bachelor-/master thesis at NICHE, please directly contact the researcher involved in the project you are interested in. For general inquiries regarding bachelor-/master theses, please contact Bob Oranje.