Het Klokhuis ontrafelt onze hersenen

Geplaatst: 7. maart 2014

Dit jaar is het Europees Jaar van het Brein. In Nederland wordt hier aandacht aan besteed tijdens de  Brain Awareness Week van 10 tot en met 16 maart. Het Klokhuis sluit hierbij aan en zendt vanaf 11 maart een speciale serie uit over hersenen. Hoe werkt dit meest ingewikkelde orgaan van het menselijk lichaam? Hoe werken 86 miljard hersencellen samen om ons te laten doen wat we doen en ons te laten zijn wie we zijn? En wat gebeurt er als er in dat ingewikkelde netwerk een kink in de kabel komt? Dit voorjaar probeert NTR-presentatrice Nienke de La Rive Box in 9 afleveringen de geheimen van onze hersenen te ontrafelen en een aantal hersenenaandoeningen nu eens écht uit te leggen. Het Klokhuis over Hersenen is negen dinsdagen achtereen bij de NTR te zien om, 18.23 uur, Nederland 3.

 

Aflevering 1: ‘Hersenen’, 11 maart 

Hersenen zijn de meest ingewikkelde organen van het menselijk lichaam. Maar hoe zien ze er nu in het echt uit? En hoe werken ze?  Nienke gaat op onderzoek uit met hersenonderzoekers Job en Michelle.  Nienke gaat  zelf in de MRI-scanner om haar eigen hersenen te bekijken.

 

Aflevering: 2 ‘Geheugen’, 18 maart

Dingen onthouden, herinneringen opslaan, leren;  je geheugen heeft het er maar druk mee. Hoe werkt dat geheugen? Kun je je geheugen ook trainen?  Geheugendeskundige Henry legt aan Nienke uit hoe je geheugen werkt en waarom we eigenlijk een geheugen hebben. Kun je altijd op je geheugen vertrouwen?

 

flevering 3: ‘Coma’, 25 maart

Wat gebeurt er in de hersenen als iemand in coma ligt? Wat is coma eigenlijk? En waarom wordt het woord “coma” zo vaak fout gebruikt? Nienke krijgt uitleg van coma-onderzoeker Willemijn. Ook gaat Nienke op bezoek bij Eric (38) die na een ongeluk in de bergen in coma raakte.

 

Aflevering 4: ‘Autisme’, 8 april

Wat is autisme? Hoeveel vormen van autisme zijn er? Wat gebeurt er ín de hersenen als je autisme hebt? Kinderpsychiater Jacob Vorstman legt  met heldere voorbeelden aan Nienke uit hoe de hersenen werken bij autisme.  Nienke ontmoet Justin (10), hij heeft klassiek autisme.

 

Aflevering 5: ‘ADHD’, 15 april

Wat is ADHD eigenlijk? Wat gebeurt er in de hersenen? Sarah is ADHD-onderzoeker  en legt aan Nienke uit dat er verschillende vormen van ADHD zijn. Nienke volgt  ook Mika (7) tijdens een aantal onderzoeken. Mika heeft ADHD en kan moeilijk stilzitten.  Zusje Amber legt uit dat dat soms lastig kan zijn

 

Aflevering 6: ‘Dyslexie’, 22 april

Lezen lijkt heel vanzelfsprekend maar is het niet als je dyslexie hebt. Dan heb je moeite met het herkennen van letters. Wat is dyslexie nou eigenlijk? Lisa gaat op onderzoek uit. Dyslexie-deskundige Sebastián legt uit welke testen je kunt doen om er achter te komen of je dyslexie hebt. Wat kun je doen om dyslexie onder controle te houden?

 

Aflevering 7: ‘Epilepsie’, 29 april

Wat gebeurt er in je hersenen als je epilepsie hebt? Eén op de 150 mensen heeft last van tijdelijke 'kortsluiting' in de hersenen. Kinderneuroloog Kees legt aan Maurice uit  dat er veel vormen van epilepsie zijn. En wat eraan te doen is. Inge heeft een paar keer per week een aanval gehad en soms zijn die voor buitenstaanders niet eens te herkennen. Ze vertelt aan Maurice hoe dat voelt.

 

Aflevering 8: ‘Alzheimer’, 6 mei

Een van de bekendste vormen van dementie is de ziekte van Alzheimer. In Nederland leven zo'n 200.000 mensen met deze ziekte. Maar wat gebeurt er in de hersenen? Neuroloog Evelien legt aan de hand van echte hersenen uit wat de ziekte teweeg brengt in je hoofd. Dolores gaat samen met Charlotte op bezoek bij haar superlieve oma die Alzheimer heeft. Hoe ziet de wereld er uit als je je steeds minder kunt herinneren?

 

Aflevering 9: ‘Computerbrein’, 13 mei

Wie is er slimmer, de computer of de mens? En kan een computer uiteindelijk net zo denken als een mens? En willen we dat? Dolores gaat de uitdaging aan en onderzoekt met een aantal tests wie er slimmer is.  Wie zal er winnen? 

Het Klokhuis over Hersenen is mede mogelijk gemaakt door: Hersenstichting, NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) en Oudervereniging Balans.

Nieuws van Niche

Niche in de media

Hier vind je een overzicht van nieuwsartikelen over (onderzoekers bij) NICHE:

2017

Eerder:

  • Gedrag autisten te zien in hersenen (Volkskrant 2009)

  • Ontwikkeling van de hersenen anders bij autisme (Simons Foundation, 2009, Engels)

  • Sarah Durston in bestuur van De Jonge Akademie (2009)

  • Sarah Durston krijgt Hersenstichting Trofee voor de Wetenschap (2008)

  • Een kijkje in de keuken van... Patrick de Zeeuw (U-Blad 2008)

  • Sarah Durston treedt toe tot De Jonge Akademie (2007)

  • Het verhaal van... Sarah Durston (UMC Utrecht, Engels)

  • Sarah Durston krijgt VIDI (link naar pdf, 2006)

  • Sarah Durston krijgt VENI (U-Blad 2003)

  • ADHD-er gebruikt hersenen anders (De Volkskrant, 2003)

Vacatures bij Niche

Jobs

We are looking for a post-doctoral researcher. For more information click here.

Internships

Currently we have multiple internship positions (6+ months) available for Dutch speaking master-students on MRI- and EEG-projects. Applications and general questions regarding internships can be directed to Bob Oranje (B.Oranje-2 at umcutrecht.nl).

Students interested in an internship shorter than 6 months can contact Jeanette Sopacua (J. Sopacua at umcutrecht.nl)

Bachelor-/Master Thesis

If you are interested completing your bachelor-/master thesis at NICHE, please directly contact the researcher involved in the project you are interested in. For general inquiries regarding bachelor-/master theses, please contact Bob Oranje.