Lara Wierenga gepromoveerd!

Geplaatst: 15. juli 2016

Op 27 juni 2016 heeft Lara Wierenga haar proefschrift 'The development of brain structure and connectivity' (De ontwikkeling van hersenstructuur en -verbindingen) succesvol verdedigd. Gefeliciteerd Dr. Wierenga! 

De ontwikkeling van het brein is een dynamisch proces, waarbij zowel de toename als afname van structuren bijdragen aan belangrijke processen in de ontwikkeling van kinderen en adolescenten. We denken dat deze dynamische processen bijdragen aan de plasticiteit van het brein. De resultaten uit ons onderzoek laten zien dat de hersenschors steeds dunner wordt tijdens de kindertijd. Daarentegen neem de oppervlakte van de hersenschors toe, alvorens deze afneemt in de adolescentie. Dit verschil in ontwikkeling van de verschillende dimensies van de cortex kan ons helpen beter te begrijpen wat de onderliggende biologische processen zijn in de typische ontwikkeling maar ook bij ontwikkelingsstoornissen. Zo observeerden we dat kinderen met ADHD een kleiner oppervlakte van de hersenschors hebben, terwijl de dikte hetzelfde is als bij kinderen zonder ADHD. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat er al vroeg in de ontwikkeling minder neuronen in de hersenschors aangelegd worden. Als we meer weten over wanneer periodes van plasticiteit aanbreken, kunnen we interventies beter inzetten. Niet alleen zien we dat de verschillende hersensgebieden ontwikkelen, ook de verbindingen tussen de gebieden groeien snel in deze leeftijdsfase, daardoor wordt het mogelijk om signalen tussen hersengebieden efficiënter over te brengen. We observeren bijvoorbeeld dat verbindingen in frontale en pariëtale hersenkwabben nog lang doorgroeien. Deze zijn belangrijk voor complexe cognitieve processen waarbij prikkels van verschillende sensorische modaliteiten worden geïntegreerd. Het zou dus kunnen zijn dat interventies waarbij integratie van informatie noodzakelijk is minder effectief zijn voor en na deze tijd van snelle groei.

Het proefschift van Lara is hier te lezen!

Nieuws van Niche

Niche in de media

Hier vind je een overzicht van nieuwsartikelen over (onderzoekers bij) NICHE:

2017

Eerder:

  • Gedrag autisten te zien in hersenen (Volkskrant 2009)

  • Ontwikkeling van de hersenen anders bij autisme (Simons Foundation, 2009, Engels)

  • Sarah Durston in bestuur van De Jonge Akademie (2009)

  • Sarah Durston krijgt Hersenstichting Trofee voor de Wetenschap (2008)

  • Een kijkje in de keuken van... Patrick de Zeeuw (U-Blad 2008)

  • Sarah Durston treedt toe tot De Jonge Akademie (2007)

  • Het verhaal van... Sarah Durston (UMC Utrecht, Engels)

  • Sarah Durston krijgt VIDI (link naar pdf, 2006)

  • Sarah Durston krijgt VENI (U-Blad 2003)

  • ADHD-er gebruikt hersenen anders (De Volkskrant, 2003)

Vacatures bij Niche

Jobs

We are looking for a post-doctoral researcher. For more information click here.

Internships

Currently we have multiple internship positions (6+ months) available for Dutch speaking master-students on MRI- and EEG-projects. Applications and general questions regarding internships can be directed to Bob Oranje (B.Oranje-2 at umcutrecht.nl).

Students interested in an internship shorter than 6 months can contact Jeanette Sopacua (J. Sopacua at umcutrecht.nl)

Bachelor-/Master Thesis

If you are interested completing your bachelor-/master thesis at NICHE, please directly contact the researcher involved in the project you are interested in. For general inquiries regarding bachelor-/master theses, please contact Bob Oranje.