Nederlandse samenvatting artikel Lara: Ontwikkeling van de kleine hersenen en subcorticale hersenstructuren

Geplaatst: 1. maart 2015

Ontwikkeling van de kleine hersenen en subcorticale hersenstructuren

Niet alle structuren in de hersenen groeien even snel. Hierdoor is de balans tussen hersenfuncties anders bij pubers dan bij kinderen of volwassenen. In deze studie hebben we gekeken naar de ontwikkeling van de kleine hersenen (het cerebellum) en subcorticale structuren. Deze structuren zijn betrokken bij het verwerken van emoties (amygdala), geheugen processen (hippocampus), verwerken van beloningen (striatum) en fijne motoriek en timing (cerebellum). We hebben de volumes van deze hersenstructuren gemeten bij 150 kinderen en in kaart gebracht hoe ze veranderen tijdens de puberteit. We zien dat de structuren die betrokken zijn bij het verwerken van beloningen kleiner worden in deze periode. Dit betekent dat ze al bijna dezelfde grootte hebben als bij volwassenen. Daarentegen weten we dat frontale hersenkwab op deze leeftijd nog in ontwikkeling is. Structuren die belangrijk zijn voor het verwerken van emoties en geheugen nemen in deze periode juist toe in volume. Mogelijk worden er nog veel nieuwe connecties gevormd. Het lijkt er dus op dat de hippocampus en amygdala lang plastisch blijven. Daarnaast zijn alle structuren groter bij jongens dan bij meisjes. Dit komt doordat jongens over het algemeen een groter brein hebben, net als ze over het algemeen langer zijn dan meisjes. De grootte van de structuren zegt niets over hoe goed ze functioneren. Wat wel belangrijk is voor het functioneren is de verhouding tussen deze structuren. Het cerebellum is de enige structuur die zich anders ontwikkelt bij jongens dan bij meisjes; bij meisjes lijkt deze structuur al uitgegroeid te zijn in de puberteit, terwijl er bij jongens er nog veranderingen te zien zijn. Al met al laat deze studie zien dat ook de subcorticale structuren en de kleine hersenen tijdens de puberteit nogĀ  volop in ontwikkeling zijn.

Download artikel in PDF

Nieuws van Niche

Niche in de media

Hier vind je een overzicht van nieuwsartikelen over (onderzoekers bij) NICHE:

2017

Eerder:

  • Gedrag autisten te zien in hersenen (Volkskrant 2009)

  • Ontwikkeling van de hersenen anders bij autisme (Simons Foundation, 2009, Engels)

  • Sarah Durston in bestuur van De Jonge Akademie (2009)

  • Sarah Durston krijgt Hersenstichting Trofee voor de Wetenschap (2008)

  • Een kijkje in de keuken van... Patrick de Zeeuw (U-Blad 2008)

  • Sarah Durston treedt toe tot De Jonge Akademie (2007)

  • Het verhaal van... Sarah Durston (UMC Utrecht, Engels)

  • Sarah Durston krijgt VIDI (link naar pdf, 2006)

  • Sarah Durston krijgt VENI (U-Blad 2003)

  • ADHD-er gebruikt hersenen anders (De Volkskrant, 2003)

Vacatures bij Niche

Jobs

We are looking for a post-doctoral researcher. For more information click here.

Internships

Currently we have multiple internship positions (6+ months) available for Dutch speaking master-students on MRI- and EEG-projects. Applications and general questions regarding internships can be directed to Bob Oranje (B.Oranje-2 at umcutrecht.nl).

Students interested in an internship shorter than 6 months can contact Jeanette Sopacua (J. Sopacua at umcutrecht.nl)

Bachelor-/Master Thesis

If you are interested completing your bachelor-/master thesis at NICHE, please directly contact the researcher involved in the project you are interested in. For general inquiries regarding bachelor-/master theses, please contact Bob Oranje.