Nederlandse samenvatting artikel Sanne: Cognitieve en klinische voorspellers van functioneren bij jongeren met een verhoogd risico op psychose

Geplaatst: 1. maart 2015

Cognitieve en klinische voorspellers van functioneren bij jongeren met een verhoogd risico op psychose

Door jongeren met een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychose over tijd te volgen, hopen we voorspellers te kunnen vinden van wie er later een psychose ontwikkelt en wie niet. Daarnaast willen we ook weten wie beter functioneert en wie juist niet. Daarbij kijken we niet alleen naar psychisch functioneren maar ook naar sociaal functioneren en functioneren op school of werk. In deze studie hebben we deze jongeren 6 jaar lang gevolgd. Elke keer als ze naar het UMC Utrecht kwamen kregen ze een MRI scan, interviews en psychologische taakjes om te doen. We hebben onderzocht of er klinische en neuropsychologische variabelen waren (denk bijvoorbeeld aan IQ) die iets over het functioneren zes jaar later konden zeggen. De resultaten lieten zien dat iemand met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een psychose met een lager IQ vaker een psychose kreeg dan iemand met een hoger IQ. Daarnaast was vooral de ernst van positieve symptomen (denk bijvoorbeeld aan achterdochtigheid) voorspellend. Als we keken naar voorspellers van algemeen functioneren zes jaar later dan werd dat het beste voorspeld door desorganisatie symptomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan onsamenhangende spraak, dat iemand soms niet te volgen is. In de toekomst zou het dus goed kunnen zijn als hulpverleners vooral letten op de aanwezigheid van deze symptomen.

Nieuws van Niche

Niche in de media

Hier vind je een overzicht van nieuwsartikelen over (onderzoekers bij) NICHE:

2017

Eerder:

  • Gedrag autisten te zien in hersenen (Volkskrant 2009)

  • Ontwikkeling van de hersenen anders bij autisme (Simons Foundation, 2009, Engels)

  • Sarah Durston in bestuur van De Jonge Akademie (2009)

  • Sarah Durston krijgt Hersenstichting Trofee voor de Wetenschap (2008)

  • Een kijkje in de keuken van... Patrick de Zeeuw (U-Blad 2008)

  • Sarah Durston treedt toe tot De Jonge Akademie (2007)

  • Het verhaal van... Sarah Durston (UMC Utrecht, Engels)

  • Sarah Durston krijgt VIDI (link naar pdf, 2006)

  • Sarah Durston krijgt VENI (U-Blad 2003)

  • ADHD-er gebruikt hersenen anders (De Volkskrant, 2003)

Vacatures bij Niche

Jobs

We are looking for a post-doctoral researcher. For more information click here.

Internships

Currently we have multiple internship positions (6+ months) available for Dutch speaking master-students on MRI- and EEG-projects. Applications and general questions regarding internships can be directed to Bob Oranje (B.Oranje-2 at umcutrecht.nl).

Students interested in an internship shorter than 6 months can contact Jeanette Sopacua (J. Sopacua at umcutrecht.nl)

Bachelor-/Master Thesis

If you are interested completing your bachelor-/master thesis at NICHE, please directly contact the researcher involved in the project you are interested in. For general inquiries regarding bachelor-/master theses, please contact Bob Oranje.