Nederlandse samenvatting artikel Sanne: Lange termijn functioneren van jongeren die herstellen van een verhoogd risico op psychose

Geplaatst: 14. juli 2015

In deze studie hebben wij jongeren met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een psychose 6 jaar lang gevolgd. Elke twee jaar kwamen ze naar het UMC Utrecht voor een MRI scan en om te vertellen hoe het met ze ging, en of ze in de tussentijd psychotische klachten hadden gehad, of dat het juist veel beter ging. In deze studie waren we vooral benieuwd hoe het met de jongeren ging die verbetering lieten zien en niet langer voldeden aan de criteria voor een verhoogd risico op psychose. De resultaten lieten zien dat bijna de helft van de jongeren die in het begin van de studie nog een verhoogd risico had, dat na zes jaar niet meer had. Dat is natuurlijk ontzettend mooi nieuws! Deze jongeren lieten voornamelijk verbetering zien in positieve symptomen (zoals achterdochtigheid) maar ook in stemmings- en angstklachten. Aan het begin van de studie verschilden ze nog niet van de jongeren die dit herstel niet lieten zien. Dit betekent dat we met deze resultaten geen voorspellingen kunnen doen over met wie het in de loop van de tijd beter gaat en met wie niet. Daarnaast bleek dat deze jongeren, ondanks hun herstel van een verhoogd risico op psychose, wel vaak nog andere diagnoses hadden, zoals autisme, depressie of een angststoornis. Het lijkt er daarom op dat het soort symptomen waarvan men denkt at het een verhoogd risico op psychose geeft mogelijk niet zo specifiek is en meer gerelateerd is aan algemene psychopathologie.

Nieuws van Niche

Niche in de media

Hier vind je een overzicht van nieuwsartikelen over (onderzoekers bij) NICHE:

2017

Eerder:

  • Gedrag autisten te zien in hersenen (Volkskrant 2009)

  • Ontwikkeling van de hersenen anders bij autisme (Simons Foundation, 2009, Engels)

  • Sarah Durston in bestuur van De Jonge Akademie (2009)

  • Sarah Durston krijgt Hersenstichting Trofee voor de Wetenschap (2008)

  • Een kijkje in de keuken van... Patrick de Zeeuw (U-Blad 2008)

  • Sarah Durston treedt toe tot De Jonge Akademie (2007)

  • Het verhaal van... Sarah Durston (UMC Utrecht, Engels)

  • Sarah Durston krijgt VIDI (link naar pdf, 2006)

  • Sarah Durston krijgt VENI (U-Blad 2003)

  • ADHD-er gebruikt hersenen anders (De Volkskrant, 2003)

Vacatures bij Niche

Jobs

We are looking for a post-doctoral researcher. For more information click here.

Internships

Currently we have multiple internship positions (6+ months) available for Dutch speaking master-students on MRI- and EEG-projects. Applications and general questions regarding internships can be directed to Bob Oranje (B.Oranje-2 at umcutrecht.nl).

Students interested in an internship shorter than 6 months can contact Jeanette Sopacua (J. Sopacua at umcutrecht.nl)

Bachelor-/Master Thesis

If you are interested completing your bachelor-/master thesis at NICHE, please directly contact the researcher involved in the project you are interested in. For general inquiries regarding bachelor-/master theses, please contact Bob Oranje.