Nieuw onderzoek naar ADHD bij NICHE

Geplaatst: 17. januari 2013

Proactieve versus reactieve inhibitie bij ADHD: Genetica, neurobiologie en farmacologie 'Neurobiologische verschillen tussen kinderen die wel of niet reageren op Ritalin'.

In januari is er een nieuw onderzoek van start gegaan bij NICHE. Janna van Belle, Onderzoeker in Opleiding, gaat samen met Chantal Vlaskamp onderzoek doen naar het effect van methylfenidaat (Ritalin) op het gedrag en de hersenen van kinderen met ADHD met behulp van EEG en functionele MRI .

Hoewel ADHD bij schoolgaande kinderen relatief veel voorkomt, is er toch nog weinig bekend over de precieze oorzaken van ADHD. Op de afdeling Psychiatrie wordt dan ook al lange tijd onderzoek gedaan bij kinderen met een diagnose ADHD. Veel kinderen met ADHD krijgen het middel Ritalin. Dit medicijn is bij veel kinderen effectief, maar bij een kleine groep kinderen niet. Met dit onderzoek hopen wij meer te weten te komen over de kenmerken van kinderen waarbij Ritalin wel effectief is en de kenmerken van kinderen waarbij dit niet effectief is, zodat we in de toekomst kunnen voorspellen of een kind baat heeft bij behandeling met Ritalin of niet. 

Wij zijn voor dit onderzoek op zoek naar kinderen in de leeftijd van 8 - 16 jaar met een diagnose ADHD. Wij zijn met name op zoek naar kinderen die nog niet gestart zijn met medicatie, maar ook kinderen die pas recent of al voor langere tijd medicatie gebruiken kunnen meedoen aan het onderzoek. Mocht u geïnteresseerd zijn dan kunt u voor uitgebreide informatie over deelname aan dit onderzoek contact opnemen met Chantal Vlaskamp.

Nieuws van Niche

Niche in de media

Hier vind je een overzicht van nieuwsartikelen over (onderzoekers bij) NICHE:

2017

Eerder:

  • Gedrag autisten te zien in hersenen (Volkskrant 2009)

  • Ontwikkeling van de hersenen anders bij autisme (Simons Foundation, 2009, Engels)

  • Sarah Durston in bestuur van De Jonge Akademie (2009)

  • Sarah Durston krijgt Hersenstichting Trofee voor de Wetenschap (2008)

  • Een kijkje in de keuken van... Patrick de Zeeuw (U-Blad 2008)

  • Sarah Durston treedt toe tot De Jonge Akademie (2007)

  • Het verhaal van... Sarah Durston (UMC Utrecht, Engels)

  • Sarah Durston krijgt VIDI (link naar pdf, 2006)

  • Sarah Durston krijgt VENI (U-Blad 2003)

  • ADHD-er gebruikt hersenen anders (De Volkskrant, 2003)

Vacatures bij Niche

Jobs

We are looking for a post-doctoral researcher. For more information click here.

Internships

Currently we have multiple internship positions (6+ months) available for Dutch speaking master-students on MRI- and EEG-projects. Applications and general questions regarding internships can be directed to Bob Oranje (B.Oranje-2 at umcutrecht.nl).

Students interested in an internship shorter than 6 months can contact Jeanette Sopacua (J. Sopacua at umcutrecht.nl)

Bachelor-/Master Thesis

If you are interested completing your bachelor-/master thesis at NICHE, please directly contact the researcher involved in the project you are interested in. For general inquiries regarding bachelor-/master theses, please contact Bob Oranje.