Marieke Langen

Hoi! Ik ben Marieke! Ik heb onderzoek gedaan naar de hersenontwikkeling bij mensen met autisme. 

Ik ben daarbij vooral geïnteresseerd geweest in het repetitieve, stereotype en rigide gedrag dat veel mensen met autisme laten zien. Sinds september 2012 ben ik weg bij NICHE, maar je kunt de publicaties van mijn onderzoeken downloaden. Hieronder vind je een korte beschrijving van wat ik voornamelijk heb onderzocht in mijn tijd bij NICHE.

In de onderzoeken die ik heb gedaan, heb ik met verschillende soorten MRI-scans de ontwikkeling van de hersenen van kinderen en volwassenen met autisme in kaart gebracht. Uit deze onderzoeken blijkt dat een netwerk in het brein waarvan we laten zien dat het betrokken is bij repetitief en rigide gedrag zich anders ontwikkelt met leeftijd bij mensen met autisme. Ook laten we zien dat er in dit netwerk veranderingen zijn in de grijze en witte stof van de hersenen van mensen met autisme.

Er zijn al veel kinderen meerdere keren in de MRI-scanner geweest voor mijn onderzoeken. In mijn laatste onderzoek bij NICHE heb ik de scans van de verschillende tijdstippen met elkaar vergeleken. De resultaten hiervan zijn (nog) niet gepubliceerd, maar zullen op de site komen wanneer dat wel het geval is!