Patrick de Zeeuw

Assistant Professor

Mail je vraag aan

Publicaties

Patrick de Zeeuw

Hallo, ik ben Patrick en ik heb bij NICHE onderzoek gedaan naar de hersenontwikkeling van kinderen met ADHD.

Om dit te kunnen doen zijn er al heel veel kinderen met ADHD voor het onderzoek in de MRI scanner geweest. Omdat we natuurlijk moeten vergelijken met kinderen zonder ADHD om te zien op welke manier de hersenen van kinderen met ADHD anders zijn, hebben ook veel kinderen zonder ADHD al meegedaan aan het onderzoek. In totaal wel meer dan 300! Daar zijn we heel blij mee. Omdat we willen kijken hoe de hersenen veranderen als je ouder wordt, vragen we veel kinderen om meerdere keren mee te doen aan ons onderzoek.

Naast het meten van de ontwikkeling van de hersenen ben ik ook geïnteresseerd in het gedrag van kinderen met en zonder ADHD. Daarom doen de kinderen die aan het onderzoek meedoen ook een aantal computertaakjes.  Sommige daarvan zijn heel makkelijk, sommige wat moeilijker. Sommige taakjes vinden kinderen met ADHD misschien wat moeilijker dan kinderen zonder ADHD. Die verschillen tussen kinderen probeer ik dan te koppelen aan verschillen in de ontwikkeling van de hersenen. Best ingewikkeld, maar het is heel belangrijk dat we door onderzoek beter gaan begrijpen hoe verschillen in gedrag en verschillen in hersenontwikkeling met elkaar samenhangen!

Voor het onderzoek nemen we ook DNA af bij de kinderen en de ouders. Dat doen we door ze een beetje spuug in een bakje te laten spugen. Dat klinkt een beetje vreemd hé! De meeste kinderen vinden het ook erg grappig en eng is het gelukkig niet. Toch kunnen we zo bekijken hoe genen die zorgen dat mensen wat meer risico op ADHD hebben op hun beurt weer zorgen voor verschillen in de hersenontwikkeling. Ook dat is heel belangrijk om ADHD beter te gaan begrijpen!

Je ziet het, voor mijn onderzoek doen we een heleboel verschillende dingen. Met dit onderzoek hopen we dat we straks beter kunnen begrijpen hoe genen die je risico op ADHD verhogen kunnen leiden tot verschillen in de ontwikkeling van je hersenen, en hoe die verschillen in de ontwikkeling van de hersenen dan weer kunnen leiden tot verschillen in gedrag.