Voel je iets van een MRI-scan?

Nee, je voelt niets van de MRI-scan. De MRI is een grote magneet, dus dat voel je niet. Tijdens de scan lig je op een bed naar een film te kijken, of een spelletje te spelen.

Kan met een scan worden vastgesteld of iemand ADHD heeft?

In het kort: nee. Maar dat zullen we natuurlijk even beter uitleggen. Bij NICHE vergelijken wij groepen mensen met ADHD met groepen mensen zonder ADHD. De verschillen die wij zien, zijn dus verschillen tussen groepen en zeggen eigenlijk weinig over wat je op individueel niveau kan verwachten.
De variatie in de hersenen tussen mensen (alle mensen, dus ook bij mensen zonder ADHD) is ongelooflijk groot en we weten nog niet goed hoe we die variatie moeten interpreteren of koppelen aan gedrag.

Verder is, zoals je misschien wel eens hebt gemerkt, de ene persoon met ADHD de andere niet. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld veel meer hyperactief gedrag dan anderen. We denken dan ook dat er niet één zichtbaar iets in de hersenen is dat alle mensen met ADHD kenmerkt. We denken ook niet dat we daar naar op zoek moeten gaan: het unieke van personen moeten we juist in acht nemen in plaats van alle hersenscans van mensen met ADHD zomaar 'op een hoop' te gooien. In onze vervolgonderzoeken gaan we ons hier uitgebreider op richten.

Wij kunnen dus niet in een individueel geval bepalen of er sprake is van ADHD of niet. Hiervoor is uitgebreid psychiatrisch onderzoek nodig.

Kan met een scan vastgesteld kan worden of iemand autisme heeft?

Het antwoord hierop is kort: Nee.

De onderzoeken die wij hebben gedaan vergelijken groepen mensen met autisme met groepen mensen zonder autisme. De verschillen die wij zien, zijn dus op groepsniveau gemeten en zeggen eigenlijk weinig over wat je op individueel niveau kan verwachten.
De variatie in de hersenen tussen mensen (alle mensen, dus ook bij mensen zonder autisme) is ongelooflijk groot en we weten nog niet goed hoe we die variatie moeten interpreteren of koppelen aan gedrag. Verder is autisme een erg divers beeld: de ene persoon met autisme is de andere niet. Sommige mensen hebben bv. veel meer last van repetitief en rigide gedrag dan anderen. We denken dan ook dat er niet één zichtbaar iets in de hersenen is dat alle mensen met autisme kenmerkt. We denken ook niet dat we daar naar op zoek moeten gaan: het unieke van personen moeten we juist in acht nemen in plaats van alle hersenscans van mensen met autisme zomaar 'op een hoop' te gooien. In onze vervolgonderzoeken gaan we ons hier uitgebreider op richten.

Terug naar de vraag: in het individuele geval kunnen wij dus niet op basis van een scan bepalen of er sprake is van autisme of niet. Hiervoor is uitgebreid psychiatrisch onderzoek nodig.

Waar zijn alle vragen over psychosen?

Oeps, even een foutje van ons. We zetten de antwoorden op jullie vragen over verhoogd risico op psychosen zo snel mogelijk weer online.