Intelligentie is onder te verdelen in diverse aspecten, waaronder emotionele intelligentie. Deze vorm van intelligentie staat ook wel bekend als het vermogen om je eigen emoties op een positieve manier te begrijpen en te gebruiken om stress de baas te zijn, effectief te communiceren, empathisch vermogen te kunnen uitoefenen, conflicten te minimaliseren en uitdagingen te overwinnen. Lees snel verder voor 3 tips die je helpen je emotionele intelligentie te verbeteren.

Ga bewust om met je gedrag op anderen

Probeer bewust om te gaan met je gedrag richting anderen toe en begrijp het effect dat je teweegbrengt. Wees niet bang voor openheid en sta dus open voor feedback. Andere mensen zien je namelijk anders dan jijzelf en andere percepties kunnen helpen om meer te weten te komen over je karakter. Ga met anderen die je vertrouwt in gesprek en kijk of ze je kunnen helpen om je blinde plekken te herkennen.

Leer je emotionele reacties kennen

Het is belangrijk om na te gaan hoe je emoties en gedrag precies met elkaar verbonden zijn. Observeer eens hoe je handelt als je bepaalde emoties ervaart en koppel jouw lichamelijk gedrag met jouw gevoelens. Sta je te fronsen of verhef je jouw stem wanneer je boos bent? Hebben overweldigende gevoelens het effect dat je angstig wordt en uit het oog verliest wat je aan het doen was? Als je je beschaamd of onzeker voelt, trek je je terug of verbreek je de verbinding? Probeer in kaar te brengen wat jouw reacties zijn bij momenten van ongemak en kijk hoe je daar verandering in kan brengen. Wil je meer te weten komen over methodieken en reflectie op je eigen handelen, misschien past een coaching opleiding dan wel bij je! Bezoek https://www.tcacademy.nl/post-hbo-opleidingen/coaching-opleiding/ voor meer informatie.

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag

Zorg ervoor dat je verantwoordelijkheid neemt voor je gevoelens en gedrag. Jouw emoties en gedrag zijn afkomstig van jou als mens en dus is het belangrijk om te weten dat het helemaal aan jou is om je gevoelens, handelingen en reacties af te stemmen naar de beste versie van jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *