3 december 2021

Carbon matten

1 min read
carbon matten

Carbon matten zijn matten die bestaan uit koolstofvezels. Deze koolstofvezels zijn extreem dun, namelijk zo’n 5 à 10 micrometer. Een koolstofvezel bestaat uit koolstofkristallen die langgerekt zijn en evenwijdig liggen met de vezel. Een aantal duizenden vezel worden samengebonden tot garen. Deze garen worden vervolgens tot matten geweven en je carbon mat is klaar!

Eigenschappen

Koolstofvezels staan bekend om de zeer kleine rek voordat de vezel breekt. Daarnaast roest carbon niet onder invloed van water en zuurstof in tegenstelling tot vele andere metalen. Het heeft bovendien een lagere dichtheid, grotere treksterkte en lagere uiteenzettingscoëfficiënt dan andere metalen.

carbon matten

Toepassingen van het materiaal

Deze unieke combinatie van eigenschappen maakt carbon uiterst geschikt voor voertuigen in de luchtvaart. Een vliegtuig moet immers stevig zijn, maar niet te zwaar. Daarnaast wordt carbon gebruikt voor middelen voor defensie. Kogelwerende vesten bijvoorbeeld, bestaan steeds vaker uit carbon, omdat dit een stuk lichter is dan materialen die vroeger werden gebruikt in kogelwerende vesten. Het materiaal is wel net zo stevig als materialen die voorheen werden gebruikt. Ook in de sportwereld komt carbon va pas. Denk aan een snowboard dat stevig en licht moet zijn en ook niet moet gaan roesten door invloed van water. Carbon matten zijn dus te gebruiken voor verschillende doeleinden en is toe te passen in verschillende werkvelden dankzij de unieke samenstelling van eigenschappen.