22 januari 2022

Geld beleggen: hoe doe je dat?

2 min read
geld beleggen

Heb je sinds kort een groot geldbedrag in je bezit en wil je er iets nuttigs mee doen? Het is zonde om geld zomaar gewoon op een rekening te zetten. Je kunt namelijk geld beleggen en zo van een klein bedrag een groter bedrag maken. Met geld moet je namelijk altijd meer geld willen maken. Dat kan door te beleggen. Maar hoe gaat zoiets? Dat lees je hier.

geld beleggen

Wat is beleggen?

Beleggen is een algemene term met een algemene definitie. De Nederlandse Autoriteit op Financiële Markten (AFM) definieert beleggen als volgt: geld in aandelen of andere zaken steken, met als doel deze later met winst weer door te verkopen. Dat is de meest alomvattende omschrijving van beleggen want je kunt je geld werkelijk in van alles steken. Investeer in bedrijven via de aandelenmarkt, koop een huis en knap het op, besteed je geld aan goederen zoals goud die meer waard worden over tijd of koop kunst of antiek in. Dit zijn in principe allemaal vormen van beleggen. 

Beleggen in effecten ofwel waardepapieren

geld beleggen

Misschien wel de meest bekende vorm van beleggen is door waardepapieren op te kopen voor bedrijven. Dit heeft voordelen want je kunt er aardig op verdienen. Problematisch is echter dat het moeilijk te bepalen of aandelen onder- of overgewaardeerd zijn. Zeker in deze tijden van financiële repressie wordt door het geld verruimingsbeleid van de centrale banken de aandelenbeurs steeds flink omhoog gestuwd. Er is in zekere zin sprake van opgeblazen aandelenkoersen. Beleggen in effecten is bovendien ingewikkeld en risicovol. Er zijn genoeg andere opties voor de beginnende belegger.