3 december 2021

Leer effectief vergaderen

2 min read
talking stick

Vaak is een vergadering niet heel erg effectief, in het begin luistert iedereen aandachtig tot het moment komt dat er door elkaar gepraat wordt. Het punt waar het daadwerkelijk om draait wordt helemaal gemist, voor je het weet heb je het over hele andere dingen dan wat de bedoeling was. Door gebruik te maken van de Talking Stick, wordt de vergadering als het ware begeleidt. Leer luisteren naar elkaar, praat wanneer je de stick hebt en anders luister je alleen zodat je echt weet wat er gaande is. 

Iemand uit laten praten

Er is niets zo vervelend om tijdens een vergadering onderbroken te worden, vaak wordt wel afgesproken dat niet te doen maar helaas lukt het toch meestal niet. Door gebruik te maken van de Talking Stick heb je wel een krachtig middel in handen, heb je de stick in de hand dan mag je praten en je punt maken. Alle andere aanwezigen mogen alleen luisteren, in veel gevallen kom je dan tot de kern van het probleem. Vervolgens werk je met elkaar aan de oplossingen en kom je tot elkaar, zonder scheve ogen tot elkaar maar met veel respect. 

talking stick

Iedereen komt aan het woord

Bij elk bedrijf zijn er personeelsleden die het hoogste woord hebben, tijdens bijeenkomsten en vergadering staan ze vooraan om het woord te nemen. Praten overal doorheen en willen alleen hun eigen punt maken, met de Talking Stick is dit verleden tijd. Iedereen komt aan het woord, ook de mensen die normaal gesproken niet veel durven te zeggen voelen zich niet in de hoek gedrukt. Het is zelfs mogelijk om een training te volgen om met de stick te leren omgaan. In de training leer je hoe de stick wordt gebruikt in het land van afkomst en hoe deze binnen je bedrijf te gebruiken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *