22 januari 2022

Studiekeuzebegeleiding bij het maken van een studiekeuze

4 min read

Ben jij binnenkort van plan te gaan studeren? Dan kan het zijn dat je al weet wat je wilt gaan studeren of dat je nog niet zeker bent wat je wilt gaan studeren. Dit is belangrijk om te weten omdat je dan goed aan je studie kunt beginnen. Zorg er dus voor dat je dit scherp hebt. Heb je dit nog niet scherp? Dan kan je overwegen om studiekeuzebegeleiding te nemen. Studiekeuzebegeleiding kan er voor zorgen dat je gemotiveerd aan een studie kan beginnen omdat je de juiste studie kiest. Als je met zekerheid aan een studie begint heb je vast en zeker meer zin te gaan studeren. In deze blog wordt er informatie gegeven over studiekeuzebegeleiding, de kans zit er dik in dat je nog niet weet hoe studiekeuzebegeleiding eruit ziet. Het lezen van deze blog duurt ongeveer 5 minuten en geeft je veel nuttige informatie!

Wat is studiekeuzebegeleiding?

Dit artikel is nuttig om te lezen als je nog niet helder hebt wat studiekeuzebegeleiding precies is. Misschien heb je wel eens van studiekeuzebegeleiding gehoord maar het kan ook zijn dat je niet wist dat deze vorm van begeleiding bestond. Eigenlijk gaat studiekeuzebegeleiding in de breedste zin over het ondersteunen bij het kiezen van een studie. Er zijn verschillende vormen van studiekeuzebegeleiding die je ook op verschillende manieren helpen. Allen hebben zij aangetoond te werken,  het gaat er met name om wat het beste bij jou past. Zorg er daarom voor dat je dit artikel leest en kom erachter welke vorm van studiekeuzebegeleiding het beste bij jou past. Je kunt simpelweg een onderscheidt maken tussen studiekeuzecoaching en studiekeuzeadvies. Veel mensen denken dat deze vormen van studiekeuzebegeleiding hetzelfde zijn maar niets is minder waar. Er bestaan belangrijke verschillen tussen deze vormen van studiekeuzebegeleiding.

Studiekeuzeadvies

Zoals hierboven besproken zijn er grofweg twee soorten studiekeuzebegeleiding. Beide helpen je bij het maken van een studiekeuze maar de verschillen zijn essentieel. Daarom is het goed verder in deze vormen te duiken en je meer informatie te geven. Alleen op deze manier kan jij een goede en weloverwogen keuze maken tussen de twee soorten studiekeuzebegeleiding. Studiekeuzeadvies bestaat voornamelijk uit adviezen in combinatie met testen, je wordt niet bij de hand genomen maar je zelfstandig aan de slag met een bepaald advies. Hiervoor is het gigantisch belangrijk dat je een bekwame adviseur zoekt. Een verkeerd advies kan je namelijk op het verkeerde been zetten. Mocht je niet akkoord gaan met het advies kan je dit eerlijk bespreken met de desbetreffende adviseur. Hij of zij kan dan naar een passende oplossing zoeken. Zo zouden jullie er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om nogmaals een test te maken.

Wat is de werkwijze van een studiekeuzeadviseur

Een studiekeuzeadviseur zal met name aan de slag gaan om een concreet en snel advies te geven. Bij een studiekeuzeadviseur begin je bijna altijd met een intake, een intake is erg belangrijk voor studiekeuzebegeleiding. Een intake zorgt ervoor dat de desbetreffende adviseur alle benodigde informatie over jou krijgt. Alleen op deze manier kan deze persoon jou goed helpen en er voor zorgen dat jij het beste studiekeuzeadvies krijgt. Na de intake zullen er een aantal testen worden ingezet die ervoor gaan zorgen dat jij een beter beeld van jezelf en je interesses krijgt. Zo kunnen er bijvoorbeeld talenten, waarden en interesses uitkomen. Er zijn ook testen die direct een aantal studies op papier zetten die passen bij jouw interesses en persoonlijkheid. Na de test wordt de uitslag besproken met de adviseur en komt er een concreet advies in de vorm van een rapport. Het is belangrijk deze goed te bespreken. 

Studiekeuzecoaching

Studiekeuzecoaching is een andere vorm van studiekeuzebegeleiding die je helpt bij het vinden van de juiste studie. Het verschilt enorm ten opzichte van studiekeuzeadvies omdat je meer begeleiding krijgt en je zelf meer aan de slag moet gaan. Je voert gesprekken en maakt minder testen, er volgt ook geen advies van de studiekeuzecoach. Je hebt zelf de regie in handen over het proces, de begeleiding geeft enkel structuur waardoor je richting krijgt en kunt onderzoeken wat het beste bij je past. Deze vorm van studiekeuzebegeleiding heeft de laatste jaren een vlucht in populariteit gemaakt. Scholieren en studenten vinden het fijn dat er iemand naar de luistert en vraagt wat zij zelf willen zonder dat er een vast programma klaar ligt. Je bepaald samen met jouw studiekeuzebegeleider hoe jullie het proces gaan aanpakken waardoor je er voor zorgt dat je zeker tot een goede studiekeuze komt.

De stappen met studiekeuzecoaching

Studiekeuzecoaching heeft verschillende stappen. Als eerste neemt de studiekeuzecoach een intake met je af omdat te kijken wat je wilt bereiken en hoe je dit wilt bereiken. Ook spreekt de coach met je over je gevoelens en over wat je al gedaan hebt omtrent een studiekeuze maken. Hij of zij bespreekt alle informatie die er maar beschikbaar is om jou zo goed mogelijk te helpen in het studiekeuzetraject. Dit is de manier om goed van start te gaan samen. Vervolgens zal de coach een plan maken om jou zo goed mogelijk te helpen en er voor te zorgen dat je de juiste keuze kan maken in een aantal gesprekken. Het is erg belangrijk dat je een klik hebt met de desbetreffende studiekeuzecoach.

De loopbaancompetenties

De meeste studiekeuzecoaches maken gebruik van de loopbaancompetenties om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Dit kan de studiekeuzecoach doen door goed met je te kijken naar de juiste mogelijkheden om zo tot een goede studiekeuze te komen. Als eerste maak je een kwaliteiten en motievenreflectie waar veel informatie over jou als persoon uit komt. Daarna wordt er met name gewerkt aan het oriënteren, onderzoeken en netwerken. Het is zaak dat je gaat zien, ruiken, voelen en proeven om zo tot de juiste keuze te komen. Het is daarbij goed om mensen uit de praktijk te spreken, dat leer je doormiddel van netwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *